Još jedna vrlo uspješna Noć muzeja u Prilišću

Naša etnografska zbirka smještena je u Zavičajnom domu, kojega su mještani sami sagradili 1984. godine, (prije 40 godina), s ciljem koji se danas spominje u raznim oblicima, osobito u najavljivanju Noći muzeja.

Dakako, prvenstveno da zadovolji kulturne potrebe mještana i da bude njihovo okupljalište s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa i poticanja poboljšanja životnih prilika.

Velike napore učinili su članovi Udruge Zore na istraživanju povijesnih zapisa o našem kraju i tako prikupili brojne dokumente, zapise i fotografije, koje današnja suvremena tehnologija čini pristupačnijima i omogućava lakše razumijevanje. A uz bolje razumijevanje društvene zajednice, ovaj mali zavičajni muzej mogao bi biti koristan nositelj razvoja kulturnog turizma? Ipak, posljednjih godina se potiho potvrđuje kao nezaobilazna destinacija naših iseljenika. (Sada već četvrte generacije, koja uglavnom ne zna hrvatski jezik).

Uz obilje povijesnog materijala pogodnog za javno prezentiranje, ove godine odlučili smo našoj Noći muzeja dodati jednu višu „dimenziju“ pa smo pozvali ugledne povjesničare, članove Udruge 1914-1918, koji su održali vrlo zanimljiva predavanja:

Dr.sc. Ljiljana Dobrovšak, (Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar), održala je predavanje na temu: „Zaboravljena baština Prvoga svjetskog rata u Hrvatskoj“.

Dr.sc. Vijoleta Herman Kaurić, (Hrvatskom institutu za povijest), za ovu priliku odabrala je temu: „Nestali u ratnom vihoru“.

Puk. Nikola Tominac, bavi se znanstvenim radom s povijesnom tematikom iz Prvoga svjetskog rata, tako je pripremio predavanje na temu: „Karlovačke postrojbe u Prvom svjetskom ratu“

Program je započeo iza 18 sati. Prvo su organizatori upoznali goste s povijesnim znamenitostima ovoga kraja i prikazali im vrlo kratku retrospektivu Noći muzeja u Prilišću, a onda su uslijedila predavanja. Po njihovom završetku razvila se (poželjna) interakcija, koja je dodatno pokazala da su teme zainteresirale posjetitelje i da su pažljivo slušali predavanja. Zbog pomanjkanja prostora dio posjetitelja je ostao na hodniku, a neki uz vanjsku peć na terasi ispred izložbenog prostora...

12345678910111213141516