Po završetku 2. svj. rata, suočen s komunističkim terorom, politiku je napustio riječima: Ne želim biti poklopac krvavom loncu.

U Vukovoj Gorici (Općina Netretić, Karlovačka županija), članovi Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora – Prilišće (koja djeluje na području župe Prilišće, a tu spada i Vukova Gorica), pripremili su dvojezičnu povijesnu obavijesnu ploču o djelovanju dr. Ivana Šubašića, posljednjeg nositelja časti i dužnosti bana. Ploča je postavljena na njegovo porušeno imanje u Vukovoj Gorici, uz povijesnu cestu Lujzijanu.

Ukrašavaju je dvije stilske betonske žardinjere koje su nekada krasile njegovo rodno imanje. A to imanje je sa svojim  građevinama i arboretumom davalo Vukovoj Gorici urbani izgled.

Ovim skromnim činom želimo odati priznanje čovjeku koji je svoj život posvetio dobrobiti svoje domovine.

Šubašić je u povijesti hrvatskoga naroda odigrao značajnu ulogu, na ponos njegovoga kraja i njegove župe, na ponos HSS-a i cijelog hrvatskog naroda, kojem je pripadao i danas pripada. Živio je u vrijeme surovo za hrvatski narod, a njegova je veličina bila u tome što je odudarao od surovosti tog vremena. Šubašićeva osobnost stavlja se u kontekst svjetske politike, rata i mira burnog dvadesetog stoljeća i igara političkih sila oko Hrvatske. Sve svoje snage usredotočio je na jedino što je u tadašnjim svjetskim i ovdašnjim prilikama bilo  ostvarivo, a to je ujedinjena i slobodna Hrvatska unutar demokratske zajednice južnoslavenskih naroda. Ali, pokazat će se, niti to nije bilo moguće ostvariti.

Članovi udruge Zora ističu da namjeravaju tiskati sažetu brošuru o životu i djelu Ivana Šubašića, smatrajući da je za kulturu i samosvijest našega naroda važna sloboda istraživanja vlastite povijesti, osobito one koja je bila zabranjena i zatirana, pa tako i izbrisana u surovim vremenima pogubnog komunističkog jednoumlja, te da je važno istražiti i javnosti prikazati sve ljude našega kraja koji su tijekom prošlosti djelovali na dobrobit rodnoga kraja i svoje domovine.

Šubašić je bio razočaran položajem Hrvatske i hrvatskog naroda u Kraljevini Jugoslaviji, isto tako i u komunističkoj Jugoslaviji. Iznevjeren od svih, politiku je napusti riječima da ne želi biti poklopac krvavom loncu i tako je jasno rekao što misli o novom komunističkom poretku i režimu, jer se kao čovjek, intelektualac i humanist nije mogao složiti s takvim metodama uspostave vlasti i vladavine.

Želio je obnoviti svoje porušeno imanje u Vukovoj Gorici ali mu „Narodna vlast“ nije dopustila. Sve do smrti stalno je bio pod strogom paskom OZN-e i UDB-e, čiji agenti su ga nemilosrdno nadzirali, maltretirali i pratili sve njegove pokrete, susrete i razgovore. Tako su mu onemogućili, na kraju i uništili normalan život, što je prouzročilo njegovu preranu smrti 1955. godine u Zagrebu. Na njegovom sprovodu je bilo oko 10.000 ljudi!

Bogata je i zanimljiva povijest dr. Ivana Šubašića, osobito od kada su dostupni dosjei UDB-e i OZN-e, te dosjei CIA-e. Osim što se iz njih iščitava njegova sudbina, iščitava se i sudbina mnogih ljudi ovoga kraja, i šire. Tada je sve bilo revolucionarnim terorom podređeno osvajanju vlasti, sve neistomišljenike je trebalo „neutralizirati“ a protivnike „ukloniti“.

Pripremio Nikola Volović (prema brojnim povijesnim zapisima i zabilježenim svjedočenjima)

1234

56

Zadnja snimljena fotografija Nikole Tesle :

11 N.Tesla i ban Šubašić