Naša jedanaesta Noć muzeja, održana 27.1.2023. godine i pokazala da je i dalje dobar interes za nju.

Pripreme za Noć muzeja obično počinjemo mjesec do dva ranije, jer želimo svojim posjetiteljima pružiti obilje provjerenih informacija, osobito onih koje nisu poznate, čime potvrđujemo osnovne ciljeve ove dobro prihvaćene manifestacije.

Ove godine naša glavna tema je bila:  „Posljednji hrvatski ban dr. Ivan Šubašić“, s podnaslovom: “Ne želim biti poklopac krvavom loncu”

Posjetitelji su imali priliku pogledati i stalni postav izložbe „200 godina ceste Lujzijane“, panoe sa starim povijesnim slikama, izložbu zidnjaka, te novu izložbu starih porculana, keramika i stakla.

Najviše zanimanja privukla je vizualna prezentacija o dr. Ivanu Šubašiću, njegovo rodoslovlje, te slikovni i dokumentarni prikaz o okolnostima u kojima je djelovao.

Nadalje poslušali su tonski snimljeno povijesno predavanje o životu i djelu ovog prešućenog ali znamenitog političara, koji je živio u vrijeme surovo za hrvatski narod, a njegova je veličina bila u tome što je odudarao od surovosti tog vremena. Šubašić je smatran usamljenim primjerom odgovornog i savjesnog političara prema svojem narodu i ostalim dionicima tadašnje politike. Njegova osobnost stavlja se u kontekst svjetske politike, rata i mira burnog dvadesetog stoljeća…

Ova tema je započeta još 1992. godine za 100-tu godišnjicu banovog rođenja, koja je održana u Vukovoj Gorici, unatoč i tada surovom ratnom vremenu. Više se njome bavimo posljednji desetak godina a uskoro ćemo postaviti obavijesnu ploču na njegovo bezumno porušeno imanje u Vukovoj Gorici.

Imamo pomoć i dobru suradnju sa znanstvenicima povijesti. Koristimo razne povijesne izvore, obznanjene tajne dokumente OZNE, UDBE, ali i CIA-e.

Posjetitelji, i svi koji su e-putem primili ove naše prezentacije, (a poslane su na više stotina adresa - mnogi su odmah i odgovorili a neki napisali komentare), mogli su zaključiti da bi dr. Šubašić trebao biti dobar primjer današnjim političarima.

(29.1.2023. - Nikola Volović)

1 620230127 203408BKBK2BK10NMNM 4NM 5NM 6NM 7NM Ban