"Božić nije tek jedan dan u godini, već način razmišljanja" - P. Coelho

Hrvatski božićni običaji dio su hrvatske tradicije a dio te tradicije su i božićni običaji u župi Prilišće, vrlo slični ili isti kao u većem dijelu Hrvatske. Prije Božića, vrijeme je priprave, koje traje oko mjesec dana od početka došašča kada predvladavaju osjećaji iščekivanja i nade. Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji, kite se božićni borovi ili jelke, a u starije vrijeme unosila se i borovica. 

Došašće

Došašće ili advent vrijeme je priprave za Božić, u kojem se održavaju sv. mise zornice sa svečanim ugođajem, a posvećene su Blaženoj Djevici Mariji. Vrlo su raširene u hrvatskom vjerničkom puku. Zornice, ranojutarnje mise, nekada su bile vrlo omiljene i u našoj župi. Pozivale su na pripravu za božićne blagdane, jačale su našu volju da se iz dubine duše opredijelimo za pouke i radosti koje donosi rođenje Krista. Poznate su i tradicionalne adventske pjesme koje izražavaju radost skorom dolasku Božića, ujedno potiču vjernike na duhovnu pripremu za blagdan Božića.

Polnoćka

Sveta misa polnoćka jedna je od najsvečanijih misa u godini i jedina koja se slavi u pola noći. Za čitanje Evanđelja od davnina se izabire Lukin izvještaj o rođenju Isusa u Betlehemu. Na polnoćki se prvi puta pjevaju tradicionalne božićne pjesme, koje su sastavni dio bogoslužja. Nakon polnoćke, okupljeni vjernici jedni drugima čestitaju "Sretan Božić" i vraćaju se svojim kućama. Nekada je trebalo do crkve pješačili po hladnoći i snijegu. Ljudi su dolazili i iz velike udaljenosti kako bi prisustvovali „polnoćki“, i crkva je bila sasvim puna. Danas više nije tako, a dodatne nevolje stvorila je i ugrožavajuća zdravstvena situacija.

Polnoćka će se održati uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera, s nadom da se i kod nas „doista dogodio blagdan rođenja Gospodinova, ponajprije u našim srcima i u našim životima. Kristovo rođenje, Bog postaje čovjekom, poruka je i nama ljudima da se za Božić moramo mijenjati i ponovo roditi, kako taj Božić ne bi bio deklarativan i izvanjski, nego da Božić kuca dublje u našim srcima i donosi nam poruku mira, radosti i blagoslova svakom čovjeku i svakoj obitelji.“

pripremio: Nikola Volović

Radionica adventskih vijenaca 2009. godine:

vijenci radionica 01