Grad Ozalj i Zavičajni muzej upriličili su 24. siječnja 2015. godine simpozij o JANKU ŠAJATOVIĆU KRABATU (Jezernice, 1624. – Groß Särchen, 1704.)

- kapetanu žumberačke pukovnije, odanom vitezu grofa Petra Zrinskoga,

- i vjernom čuvaru u službi konjanika tjelesne garde saskih izbornih knezova Johanna Georga II., nadmaršala Svetog rimskog carstva njemačke narodnosti, Johanna Georga III., Johanna Georga IV. i Friedricha Augusta I., legendarnom njemačkom junaku 17. stoljeća, posjedniku nadarbine Groβ Särchen u pokrajini Oberlausitz.

Predavanja o Janku Šajatoviću Krabatu i njegovom doprinosu u povijesti njemačke pokrajine Oberlausitz, te o današnjem korištenju njegovog imena i legendi o njemu, o brendu "Krabat", na vrlo zanimljiv i vrlo poučan način održali su:  

Dr. Holm Grosse (direktor Centra za razvoj i marketing regije Oberlausitz), Reiner Deutschmann (predsjednik društva Krabat), Dr. Hans Jurgen Schröter (geneolog i pisac knjige o Janku Šajatoviću), Bogna Koreng (direktorica radio i tv mdr u Bautzenu) i Jòrg Tausch (restaurator i umjetnik).

Stručno-znanstvenu podlogu o povijesnim istraživanjima naseljavanja ovih prostora,  i predaka Janka Šajatovića na Žumberak, pripremio je Mag. philol.croat. et hist. Stjepan Bezjak, sadašnji kustos Zavičajnog muzeja grada Ozlja.    

U čitavoj ovoj priču značajnu ulogu je imala Monika Šajatović Bračika rođena u Njemačkoj, a podrijetlom sa Žumberka,  odlučila je potražiti korijene Krabata koji sežu u njegovo rodno mjesto Jezernice, kako bi na temelju zapamćenog junačkog lika Lužice, pokušala i kod nas u Hrvatskoj stvoriti turističku, povijesnu i poslovnu atrakciju. 

Prisutni su mogli čuti koliki je doprinos Krabata u povijesti njemačke pokrajine Orerlausitz, da je riječ o liku o kojem se pišu romani kao zaštitniku regije Lausitz u kojoj danas njegovo ime nose pive, sirevi, limunade, proizvodi i hoteli. 

Gosti iz Njemački su izrazili veliko zadovoljstvo u povodu buduće suradnje ostvarivanja poveznice između Žumberka, Grada Ozlja i Grada Jastrebarskog u svezi projekta ’’Krabat’’ i ove priče koja očito duboko u povijest veže cijeli naš kraj. (www.ozalj.hr)

1-IMG 71572-IMG 71603-IMG 71634-IMG 71645-IMG 71656-IMG 71677-IMG 71688-IMG 7170