Našu jubilarnu desetu Noć muzeja održali smo na otvorenom prostoru, a za manje grupe posjetitelja u prostorijama udruge digitalno smo prikazivali najavljene teme:

- pripremili smo i digitalno prikazali retrospektivu proteklih deset Noći muzeja u Prilišću,

- obznanili smo novo otkrivene povijesne zanimljivosti, osobito zapise iz Hrvatskih urbara,

- prikazali smo povijesne zapise iz kojih se iščitava da još jedan ban vuče korijene iz našega kraja,

- najavili smo snimke na staklu s imenima i prezimenima ljudi iz našega kraja koje se čuvaju u Arhivu, (planiramo ih presnimiti),  

- promovirali smo tiskane povijesne brošure. Svaki posjetitelj je dobio platnenu torbu s otisnutim, sada već prepoznatljivim, obilježjima noći muzeja, mapu sa sedam letaka i licitar „Sovicu”.

Sve se je odvijalo prilagođeno novim okolnostima i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama zaštite. Nažalost i ove je godine izostala tradicionalno dobra posjećenost, ali opet je posjeta bila iznad očekivane, i posebno zadovoljstvo nam je, ali poticaj za ubuduće, kako su reagirali „digitalni učesnici“ sa svojim pisanim komentarima.  

Ovogodišnja tema HMD-a: „Muzeji između stvarnog i digitalnog“, ne čini nam se kao tema koja će privući interes posjetitelja, već nam više zvuči kao konstatacija današnjeg stanja, pa smo upriličili teme koje svojom zanimljivošću privlače posjetitelje, a proveli smo ih uživo i e-putem.

istaknuli smo sve ono što će podsjetiti na značaj kulturno povijesne baštine i biti poticajno i korisno za bolju budućnost.  Uvijek iznova želimo ukazivati na važnost i vrijednost etnološkog nasljeđa i povijesnih dokumenata.

Manifestacija Noć muzeja, koju u Prilišću organizira Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora, u potpunosti je poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja za šire područje.

123456789101112131415161922232436