Po lijepom vremenu, 29. rujna na Dan sv. Mihovila, Prilišće i Zoru posjetila je velikodušna darovateljica Zore i počasna članica, poštovana gospođa Rozalija Bestić. S radošću su ju dočekali članovi Upravnog odbora i predstavili joj etno postavu i ostale izložbene eksponate koje je ona pregledala s velikim zanimanjem.

Iako je više puta bila u Prilišću, ovo je bilo njeno prvo upoznavanje Zore u živo, a u spontanom i srdačnom razgovoru uz kavicu, začas se vidjelo koliku ljubav gaji prema Prilišću o kojem puno zna. Otkrila je da joj se veoma sviđa Kupa i da je puno toga saznala od pok. supruga, ali i iz knjige o Prilišću, kao i da redovito prati događanja kod nas, preko naše internetske stranice. Tako je upoznala djelatnost, dosadašnja ostvarenja i nastojanja Zore na polju čuvanja kulturne i prirodne baštine. Kao ljubiteljica prirode i tradicije, zaštitnica životinja, i zajedno sa suprugom višestruka humanitarna dobročiniteljica, odlučila je podržati i pomoći djelatnost Zore ponudivši darivanje dijela naslijeđenih zemljišnih nekretnina u Prilišću, što je Zora sa zahvalnošću prihvatila.

Za ovako lijepu i velikodušnu gestu, Zora je gospođu Rozaliju Bestić primila u počasno članstvo te uz buket cvijeća ubranog u prirodi uručila joj Zahvalnicu. Uzvraćeno joj je i skromnim, ali iskrenim darom, dvije slike s motivima Kupe, iz fundusa likovne kolonije u Prilišću.

Susret je bio iznimno ugodan i srdačan, a razgovor uz razgledavanje starih fotografija veoma dirljiv i emotivan. Vrijeme je brzo prošlo i podosta toga ostalo je nespomenuto, a izostao je (točnije odgođen je) i željeni posjet Bestićima, ishodištu svih (nekad brojnih) obitelji Bestić jer je dragoj gošći predstojao povratak u daleko Đakovo gdje pretežno provodi umirovljeničke dane.

Đakovo je njeno rodno mjesto. Njeni predci, prezimena Fechtig potječu iz Sankt Blasiena  u Südschwarzwaldu, a davnim porijeklom su iz pokrajine Elsass (danas u Francuskoj). Prije dva stoljeća došli su dunavskim splavima (Donauschachteln) u naše podunavske krajeve.

1415 16

Poslije Drugog svjetskog rata živjeli su u nemilosti pa i protjerivani. Tako su i njeni roditelji, nakon otvaranja granica, otišli na rad u Njemačku, u Düsseldorf gdje im se, po završetku Pedagoške akademije, i ona priključila 1972. godine. U isti grad je životni put doveo i našeg mještanina Janka Bestića iz Donjeg Prilišća 22, njenog supruga preminulog prije tri godine.

Ovom lijepom gestom darivanja, gospođa Rozalija ne samo da pomaže djelovanje Zore već nas i potiče da s još većim žarom ustrajemo u čuvanju tradicije i prirode – da bi nam svima životni prostor bio ljepši i ugodniji. Ovim nesebičnim darivanjem, koje je ona učinila u ime svog supruga i u ime njegovih – sestre, brata i roditelja, čuva se spomen na obitelj Bestić iz Donjeg Prilišća 22, a ujedno oživljava i sjećanje na obitelji Šoštar, Šubašić i Žunić, koje su tu obitavale ranije.

U svakom činu darivanja uvijek je i puno simbolike. Nastojimo svi činiti što više dobrih djela jer dobro se dobrim vraća.

08.10.2021. - J. Volović

1234567910111213