Portal Grada Karlovca:

Pozivamo vas u Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić, Karlovac, na izložbu i predstavljanje projekta, najvećeg turističkog kataloga "Neodoljiva Hrvatska". Katalog na kojem je radilo pedeset autora, prikazuje i promovira modernu Hrvatsku uz sve posebnosti i razvojne potencijale s naglaskom na baštinu, narod, nove oblike turizma. Katalog se već godinu dana izlaže-lista po gradovima Hrvatske i svakim događanjem otkriva nove zanimljive atrakcije. Pridruženom izložbom pod nazivom "Misno ruho" predstavit će se i dio vrijedne sakralne baštine Karlovačke županije. Nematerijalnu kulturnu narodne baštinu nalazimo u identitetu prostora i ljudi, podložna je vremenu i njen opstanak ovisi kako o volji i kreativnosti naroda, i o volji nadležnih državnih institucija i lokalne vlasti. Hrvatska tek prepoznaje atrakcijom svoju nematerijalnu baštinu i vrijednost zaštite narodnog blaga. Istovremeno ostvaruje najviše ostvarenih upisa fenomena nematerijalne baštine u Europi.

Karlovačka županija čuva i njeguje mnogo neotkrivenih blaga narodne baštine zanimljivih posjetiteljima-turistima. Primjer su mještani sela Prilišća i sačuvano bogato nasljeđe predaka pod okriljem udruge Zora. Dio tog nasljeđa izložit će se u Gradskoj knjižnici Karlovac na uvid široj javnosti povodom uskršnjih blagdana.

Radio Karlovac i Karlovački tjednik:

- Večeras predstavljamo projekt “Neodoljiva Hrvatska”, najveći turistički katalog na svijetu, iako ga neki zovu i enciklopedija Hrvatske, jer je u njemu opisana cijela hrvatska. Cilj kataloga je pokazati na naše posebnosti. Hrvatska je prepuna blaga, kakvo je i ovo misno ruho iz Prilišća. Nakon godinu dana listanja ovog kataloga po Hrvatskoj, on je stigao i u Karlovac, upravo pred Uskrs. Pozivam Karlovčane da dođu vijdjeti katalog i upoznaju modernu Hrvatsku i razgledaju kulturno blago, koje skrivaju sela u okolici Karlovca, kazala je Sunčana Matić.

Uz izložbu misnog ruha iz Prilišća napravljen je sjajan katalog za koji je tekst napisala Marinka Mužar, autor fotografija je Igor Čepurkovski, a katalog je grafički oblikovala Gabrijela Vine. Izložbu je otvorio župnik župe Svete Marije Magdalene u Prilišću Josip Priselac.

Karlovački portal Udruge Kameleon:

Riječ je o vrlo bogatom i brižno sačuvanom misnom ruhu, kulturnom dobru od iznimne vrijednosti o kojem će govoriti konzervatori koji su započeli istraživanje.

Izloženo crkveno ruho pokazuje prihvaćanje srednjoeuropskih utjecaja tijekom 19. i početkom 20. stoljeća, ali i kulturu ljudi ovoga kraja, također i ekonomsku moć njegovih naručitelja.

Izložba će biti u znaku zahvalnosti svima koji su nabavljali, nosili i sačuvali ovu vrijednu sakralnu baštinu naše župe. (Vjerujemo da će se nastaviti daljnja stručna istraživanja i osigurati kvalitetna pohrana za buduće generacije.)

Informacije o izložbi objavila je i Zagrebačka nadbiskupija, Grad Ozalj, TZ Ozlja...

ScreenShot121ScreenShot122ScreenShot123ScreenShot124ScreenShot125