Uz 70. godišnjicu bombardiranja njemačkog grada Dresdena

Nikola Žunić ml. rođen je 12.04.1921. u Donjem Prilišću, br. 1. Njegov otac, Nikola Žunić st. otišao je na rad u Kanadu. U nesreći, koja se žunić nikoladogodila u rudniku, stradao mu je vid pa je k sebi spremio ženu i djecu: Nikolu i Magdalenu. Nikola ml. je s deset godina ostavio rodni kraj i počeo živjeti u novom svijetu kao i mnogi drugi njegovi vršnjaci. Oboje djece lako je svladavalo jezik i školu pa su završili agronomiju i arhitekturu.

S dvadeset tri godine Nikola ml. odlazi u rat u Europu. Na svom dvanaestom pohodu na Dresden bio je teško ranjen.  Na liječenju, u Engleskoj, upoznao je liječnicu kojom se oženio. Živio je u Winnipegu sve do svoje smrti 6. travnja 2006. godine. Imao je dvoje djece i više unučadi. Kao arhitekta dizajnirao je mnoge crkve, škole i privatne kuće u St Boniface području sjevernog Manitoba.

Prije mnogo godina Hrvatske novine u Kanadi objavile su članak s gornjim naslovom.

(prema zabilješkama Ane Žunić pripremila Barbara Franković)

*  *  *

U petak 13. veljače 1015. je oko tisuću i pol ljudi sudjelovalo u Dresdenu u obilježavanju obljetnice tragedije toga grada, koji su prije 70 godina razorile savezničke snage, izvijestili su njemački mediji.

Na taj dan prije 70 godina, na samome kraju Drugoga svjetskog rata, saveznički bombarderi potpuno su uništili njemački grad Dresden.

Prvog dana 770 bombardera britanskoga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva zapaljivim je bombama prouzrokovalo ognjenu oluju u kojoj su u podrumima sravnjenoga grada živi izgorjeli civili, mahom izbjeglice iz drugih dijelova Njemačke koji su na kraju rata utočište potražili u tome gradu.

A drugog je dana 1.300 američkih bombardera uništilo ono što je ostalo od zapaljenoga grada u kojem je, prema nekim procjenama, u ta dva dana ubijeno oko 135 hiljada ljudi.