Hladno zimsko jutro je tek svanulo, uobičajeno je započinjao dan u obiteljskoj kući uz cestu Lujzijanu, tamo gdje se ona najviše približila rijeci Kupi, tamo gdje je najjužniji dio Slovenije, tamo gdje je najtanji „struk“ Hrvatske, tamo gdje je rijeka Kupa postala rijeka strave i užasa za izbjeglice, za unesrećene ljude iz toplijih podneblja Alžira, Maroka, Bliskog istoka...

Mlađi muškarac potpuno mokar i bos u snijegu (vjerojatno zbog neuspjelog pokušaja da prepliva Kupu), traži pomoć, izgovara jedva razumljivo „kalt“. Marica izlazi na vrata svoje kuće, potresena prizorom odlučuje odmah mu pomoći, poziva ga u kuću ali došljak ne ulazi u kuću jer nije razumio da smije ući. Drhti od hladnoće, promrzao, poplavio, pomalo gubi svijest...na izmaku je snage, u šoku. Njegova nesreća iscrtava se u svakom pokretu, na licu, u zamućenim očima... je li uopće svjestan da je živ. Tu je već i susjeda, isto Marica, utopljavaju ga, dobiva suhu odjeću. U toploj prostoriji, na toplom ležaju, iako toplo pokriven još uvijek drhti... Nakon nekog vremena čini se kao da je shvatio da je ono najgore prošlo, da je spašen i da je to jedina i najveća vrijednost ovog trenutka. Patnje polagano prestaju. Na kraju, ipak, imao je sreću. I Marica je zbog toga sretna, žuri s pripremom hrane koja će mu najbolje odgovarati i povratiti mu snagu. Ne vode razgovor ali se razumiju, on je iz Alžira, zahvaljuje razumljivim emotivnim gestama. Vjerojatno nikada neće saznati tko je njegova spasiteljica Marica ali će je sigurno pamtiti čitav život...

Nastavak njegovog putovanja je jedino moguć uz pomoć policije a daljnja njegova sudbina je uvjetovana mnogo čime. Napuštajući svoje utočište mladi Alžirac je na osobit način izrazio zahvalnost domaćinima Marici i Franjetu na njihovoj dobroti. Zahvaljujući njima on je u svojem najmračnijem trenutku ponovno ugledao svjetlo novog života.

Ovo je samo mali dio priče o strahoti jednog čovjeka koji je umalo životom platio pokušaj prelaza hladne rijeke Kupe. Koliko je sličnih priča, a neke su i s tragičnim ishodom?

Istraživanje novinara Jutarnjeg lista:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/video-foto-hrvatska-na-putu-tihog-migrantskog-vala-nova-i-smrtonosna-balkanska-izbjeglicka-ruta/7019295/

Čestitam vama i svim članovima „Zore“, imali ste poučan događaj trajne vrijednosti! Prema mojim saznanjima nitko baš nitko nije temu noći muzeja obradio kao vi! Niste vi mala sredina,

Prelijepo, hvala na lijepoj prezenzaciji    Ana G.

* * *

Poštovani! Kad sam početkom 2017.g. bio u Prilišću na sahrani vaše najstarije članice, pok. gđe Marije Šimunović, saznao sam za vaš web i na njemu najprije pročitao njezin in-memoriam koji odiše velikom toplinom i iskrenom zahvalnošću. 

Uočio sam više rubrika u kojima se mogu doznati prosječnom čitatelju nepoznate, a izuzetno (i za šire čitateljstvo) zanimljive činjenice, osobito iz povijesti vašega zavičaja te  iz života osoba povezanih s vašim krajem, a koje su značajne i na nacionalnoj razini.

Od tada redovito pratim vaš web i želim ovom prigodom izreći pohvalu vašoj najavi Noći muzeja u Prilišću sastavljenoj u obliku vrlo zanimljivih pitanja, posve u suglasju s ovogodišnjom temom Noći, koja je - uvjeren sam - pobudila znatiželju potencijalnih posjetitelja.

Još više pohvala zaslužuje vaša prezentacija koja na izuzetno zanimljiv način daje odgovore na pitanja postavljena u najavi upotpunjujući ih brojnim detaljima o događajima i ljudima koji su u njima sudjelovali.

Ukratko: izuzetno uspješna realizacija Noći muzeja u koju bi se mogla ugledati i puno veća mjesta! izgleda da je u manjim sredinama uloženo najviše truda i promišljanja da se ovogodišnja Noć muzeja ostvari u skladu sa zadanom temom

Srdačan pozdrav  Stjepko Karmelić

p.s. - pogledajte opis  Noći muzeja na mom rodnom  otoku na poveznici:

http://braconline.com.hr/bracke-vijesti/vijesti-iz-kulture/18470-noc-muzeja-2019.html

* * *

"Noć muzeja u Prilišću" vrijedan je povijesno-kulturni doprinos ne samo žiteljima Prilišća i okolice, već svakome ljubitelju povijesti. U ovogodišnjoj smo saznali o hrvatskoj kometi, Fritziju Živiću, jedinom profesionalnom boksaču hrvatskog porijekla koji se suočio sa Razjarenim bikom, Jake La Motta-om i Sugar Ray Robinson-om, i čije ime stoji na popisu slavnih boksača svih vremena. Sav trud i zalaganje organizatora za svaku je pohvalu  i divljenje, pogotovo uzevši u obzir vrijeme i novac uložene u pripremu sadržaja koji je za posjetioce besplatan. Nadam se da će ubuduće biti još više zainteresiranih, kako na Noćima muzeja, tako i na internet stranicama Zore Prilišće. Goranka Š.M.

* * *

Ovo u gradu nema, ima samo prolaz ljudi, šetnje – otvorena vrata, a kod vas gostoprimstvo, toplina susretljivih ljudi, iznad svega poučna (znanstvena) prezentacija...visoko ste digli vašu Noć muzeja! J.R.

* * *

S poštovanjem i uvažavanjem pozdravljamo trud i znanje koje ste uložili da bi i ova NOĆ MUZEJA 2018. zaživjela u našem kraju. Lijepo je vidjeti i doživjeti entuzijazam na djelu i ljude koji se sve više okupljaju oko dobrih ideja koje uspješno realizirate. U noći sa temom o sportu, prisjetila sam se mladih dana u Karlovcu i košarkaskog kluba "Željezničar", čija sam bila i ja članica, neko vrijeme. S poštovanjem, Tanja i Milan K.

* * *

Udruga Zora-Prilišće je i ove godine sudjelovala u priredbi Noć muzeja s vrlo zanimljivim predavanjem i izložbenom postavom! Tema je bila povijest sporta, a posebno skrećemo pažnju na vrlo zanimljivu pwp prezentaciju o povijesti sporta, koja je toliko poučna da je vrijedi podijeliti s drugima, a članovima Zore naiskrenije čestitke na vrijednom radu!

Pwp prezentaciju proslijeđujemo na našu mailing listu od preko 350 adresa.  Milan M. (Lag Vallis Colapis)

* * *

Poštovani, jako mi je žao što nisam mogla prisustvovati Noći muzeja... Čula sam od onih koji su bili  i vidjela sam s vaših isječaka da je bilo jako lijepo, poučno i uspješno. Drago mi je da je i ovaj projekt bio iznimno uspješan. Lijepi pozdrav,  Marijana P.

* * *        

Poštovani, ja mogu samo reći: Čestitam i mislim da bi ovdje trebalo uključiti mlade (ako ih ima) da ovakva događanja nikad ne prestanu. Lijepi pozdrav. Marko Bubaš (predsj. inovatora)

* * *

Poštovani! Pa ovo je predivno. Svakako djelim dalje. Hvala što ste si uzeli truda i podjelili ovo i sa mnom. Želim vam još mnogo ovako vrijednih događanja! Lydia

ŽUPANIJA - MALO MJESTO ZA VELIKE LJUDE 

Objavljeno 27.1.2018. - 13:17, Autor Radio Mrežnica

Prilišće perjanica Noći muzeja: Trud se isplati, svake godine više gostiju

http://radio-mreznica.hr/prilisce-perjanica-noci-muzeja-trud-se-isplati-svake-godine-vise-gostiju/

Koliko je velikih, poznatih pa i snažnih ljudi poteklo iz Prilišća ili pak imaju prilišćanske korijene, mogli su doznati svi koji su se uputili u ovo mjesto na Noć muzeja.

Po šesti put Prilišće i Udruga Zora organizirali su ovu manifestaciju koja iz godine u godinu dobiva nove i bolje sadržaje. Tako je prezentirana sjajna e izložba o sportašima: Ivan Volović bio je tako prvak države u hrvanju, a Fritzi Zivcic, američki boksač kojeg su zvali “hrvatska kometa” bosiljevačkih korijena imao je tu čast da je i veliki Nikola Tesla bio u njegovu društvu.

U Prilišću se moglo doznati više i o dugoreškom sportu

I ove godine organizatorima su stigli slovenski gosti, bilo je tu puno druženja, finih kolača, a svaki posjetitelj dobio je licitar s natpisom “Noć muzeja – Zora Prilišće”. Domaćini su i ove godine ostali oduševljeni brojem posjetitelja i gužvom, a najsretniji su jer se trud isplati, kaže Nikola Volović.

Prilišće i Noć muzeja rastu iz godine u godinu

Prilišće je prije šest godina kad su organizirali prvu Noć muzeja, svih ovih godina postalo prava perjanica ovakvog kulturnog doprinosa, a uz veliku marljivost organizatora, dobro će im doći svaki novi vjetar u leđa.

  * * *

KAportal 27. siječnja 2018. NETRETIĆ, VIJESTI, ŽUPANIJA

Noć muzeja održana i u Prilišću – posjeta i ozračje odlični, komentari „zašto ovakva događanja nemate češće“!

Posjeta i ozračje iznad očekivanja, znameniti gosti iz kulture, prosvjete, zdravstva i sportske zajednice Grada Duge Rese. Ovako su ukratko pregled svoje Noći muzeja predstavili članovi udruge Zora iz Prilišća koja ovu manifestaciju održava šestu godinu za redom, a mještani pohode u velikom broju.

Kako dodaju, tu su bili brojni predstavnici i članovi udruga, kao glazba gosti  Adlešički tamburaši iz susjedne Slovenije. Svi su se zasladili kolačima, a svaki je posjetitelj dobio licitar s natpisom: “Noć muzeja – Zora Prilišće”.

Nakon dobre zabave ostali su samo komentari: Zašto ovo ne upriličite češće? Hoćete li iduće godine biti u većem prostoru? Stvarno je ovo neka čudesna noć!

Kako kažu iz udruge Zora, priču o ovoj noći tek treba napisati uz zahvalu svima koji su ovo pomogli pripremiti i dali im podršku.

KAportal.hr

Prikaz teme: Muzeji i sport kroz 18 slajdova od ukupno prezentiranih 67. 

123456789101112131415161718

 

Posjetitelji su saznali:

  • da je posljednji hrvatski ban dr Ivan Šubašić bio vrlo aktivan u Hrvatskom sokolu u Vukovoj Gorici i da je skijao.
  • da su pastirske igre prva sportska takmičenja u našem kraju
  • da je u Prilišću nogometni klub - sportsko društvo osnovano 1948. godine i saznali imena prvih nogometaša; vidjeli su dopise s kojima ugovaraju utakmice za proslavu treće godišnjice osnutka.
  • fotografije s priprema za slet u Ribniku 1945. godine
  • o uspjesima nekada aktivnih sportaša iz Prilišća; predstavnici Sportske zajednice Grada Duge Rese poklonili su dvije knjige u kojima je dio toga obznanjeno.

Nažalost, najavljeni najstariji slovenski olimpijac, 98 godišnji atletičar, nije mogao doći a jedina hrvatska svjetska rekorderka Jelica Pavličić-Štefančić imala je obavezu na proglašenju sportaša godine u Karlovcu.

PWP-prezentacija je prikazivana tri puta i poslana je na 130 adresa, a Lag Vallis Colapis je preko svoje mailing liste poslao na više od 350 adresa. Tako je ovo druga godina u kojoj imamo i E-Noć muzeja.

(28.1.2018.) NV

U Prilišću se Noć muzeja održava od 2013. – ovo je šesti put i sada je to već uspješna tradicija.

Ove godine tema je Muzeji i sport, pa će posjetitelji kroz prikaz prezentacije s oko 50 slajdova moći saznati odgovore na pitanja:

Kada i gdje su prvi počeci tjelovježbe u Hrvatskoj?

Kada je osnovan Hrvatski sokol – veza Prilišće, Vukova Gorica?

Tko je prvak države rođen u Prilišću?

Tko je Prvak svijeta – Hrvatska kometa  - rodbinske veze s Prilišćem?

(Pobijedio je najboljega ručao je s najvećim.)

Je li Prilišće imalo registrirani nogometni klub?

Atletika je kraljica sportova - a tko je kraljica u kraljici sportova?

Od kuda je i kako se zove Hrvat koji je prvi osvojio olimpijsku medalju?

Koje veze ima izgradnja stadiona u Maksimiru/Sveticama s Prilišćem?

Manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj, Hrvatsko muzejsko društvo organizira od 2005., ovo je trinaesti put. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i drugih baštinskih institucija. Danas je to jedna od najpopularnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Ove godine noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport - brže, više, jače.

Sport je dio tradicije i kulture suvremenog društva. Sagledavamo ga od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku. Sport kao tema muzejima pruža neograničene mogućnosti .

Građa vezana za povijest i razvoj sporta, sustavno se prikuplja od polovice prošlog stoljeća a danas je tek djelomično izložena  u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, dakle Sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.

Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja, ali i poticati lokalne inicijative na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, stvarati ozračje osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, aktivno uključivati posjetitelje u aktivnosti muzeja te stvarati novu muzejsku publiku.

Sport je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstava i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja.

Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

(21.1.2018.) NV