Sjećamo se naših mještana koji su znali gledati u nebo, u daljinu, osobito prema Kleku, osluškivati kupski slap, promatrati kamen, zalazak sunca i ponašanje životinja, te na osnovu toga su nepogrešivo znali kakvo vrijeme će biti sutra ili narednih dana...

Naša prijateljica „s Lujzijane“, Mirjana Pleše, duša i voditeljica Udruge Ljubitelja lokvarskih starina, već 17 godina sa svojim suradnicama izdaje Lokvarski kalendar u kojem se čuva tradicija  ne samo Lokava već i većeg dijela Gorskog kotara i Like. Ovu vještinu u nasljeđe su joj ostavile njena majka i baka.

Ovogodišnji Lokvarski kalendar prognozira stabilno vrijeme, tako će 2017. bit suha i pouzdana s hladnom zimom, proljetnim mrazom, suhim ljetom, i s oborinama u jeseni.

U narodu dvanaest dana od blagdana sv. Lucije, 13. prosinca, pa sve do Badnjaka, vrijeme je koje ako ga se prati, može otkriti kakva će meteorološki biti nova godina. Tako je nastao i Lokvarski kalendar na kojem se već tradicionalo može pronaći pučka prognoza za svaki mjesec.

- Radi se o nečemu što su meni pustili moji stariji, a kako sam ja 43 godine bila učiteljica hrvatskog i vodila etnološku družinu, onda sam ja i u svojoj obitelji, a i u radu s djecom u školi na mlađe prenosila tako kako su meni moji stari pustili, kaže Mirjana za Radio Mrežnicu dodavši da je dodatna znanja dobila i od etnologa s kojima je dolazila u kontakt.

Važno je slušati prirodu, onako kako su radili prije svi naši stari.

- Moji su stari zimi, kad su ljudi živjeli u zajedništvu, kad su jedan drugome imali vremena doći i kad su ljeta provodili u zajedništvu sa zemljom i bili potpuno normalni, onda su oni gledali i slušali prirodu i znali što ih poslije toga čeka, pripovijeda Mirjana.

- Mislim da su prognostičari u prirodi pouzdaniji, da treba slušati šumu, treba gledati Mjesec, oblake, gledati i slušati ptice, cestu, vrstu kamena... ja sam to prenijela na mlađe i u Udruzi Ljubitelja lokvarskih starina imam mlađe članice, koje su mi bile još i učenice, tako da sam sigurna da će Lokvarski kalendar preživjeti.

Praćenje vremena putem brojanica, posao je koji zahtjeva strpljenje i preciznost.

- Vrijeme se u tih 12 dana prati od pola noći do pola noći. Na stolu mi je stalno jedna bilježnica i onda si razdoblje od 24 sata podijelim na 30 ili 31 ili 28 dana, da vidim koliko mi traje jedan dan. Pa si onda slažem prvih četiri dana ili prvih tjedan dana. Isto tako to rade i članice udruge Marijana i Andreja. Svoje bilješke svaka tri dana uspoređujemo, smišljamo što bi to moglo značiti i tako onda u tih 12 dana nastaje tih 12 mjeseci. Svaki mjesec nosi prognozu po redu kako ide, znači sv. Lucija je ustvari siječanj.

Osim ovog načina, Mirjana zna i još jedan način narodne meteorologije.

- Prije su mame, kad su odlazile na polnoćku, negdje u kuću, u ganak na pod gdje je bilo friško i hladno stavile 12 oljupkov od luka, kao one padelice u koje su stavile prstohvat soli i otišle na polnoćku. Kad su se vratile u nekim padelicama se sol rastopila u vodu, a u nekima je ostala sol suha. Tako su znale koji će mjesec biti mokar, a koji suh. Svašta još ima pa se svatko može time poigrati  jer svako područje ima svoju mikrometeorologiju, kaže Mirjana.

- Tih 12 dana je bilo suhih, jako puno niske temeperature, malo magle, naoblake što nam je pomoglo u prognozi. Pokazalo je sve da će 2017. biti suha, pouzdana puno će biti hladnoće po zimi, suhih dana, a proljetni će mjeseci donijeti mraz, da će i ljeto biti takvo, prve kišice i kišna razdoblja doći u rujnu mjesecu.

Kalendar se može nabaviti za 10 kuna mali ili 15 kuna veliki. Sav prihod od prodaje ide za rad spomenute udruge. (Izvor: Radio Mrežnica, HRT i razgovor s MP)

Zanimljivo:

Važna i vrijedna Udruga ljubitelja lokvarskih starina iz Lokava imala je sličnu sudbinu kao naša Udruga Zora. I tamo su se našli „Šerif“ i „Šerifica“ sa svojim podanicima, koji su udrugu sa svim eksponatima izbacili iz legalno korištenog prostora, ali nije svako zlo za zlo, sada imaju etno kuću koju su započeli obnavljati... Prebogato je iskustvo i znanje, osobito narodno znanje, i brojna djela na očuvanju lokvarskih starina da bi se Mirjana Pleše obazirala na one koji ne razumiju što je to kulturna i prirodna baština i koliko je važno njeno čuvanje, predaja i korištenje za bolje sutra sadašnjih i budućih generacija.

Mirjana Pleše je prigodom obilježavanja 200 godina ceste Lujzijane u Prilišću 2009. godine, tada ravnateljica osnovne škole u Lokvama, dala značajan doprinos i pripala joj je čast da otvori našu povijesnu izložbu o Lujzijani za dionicu Severin – Netretić, (jedinu takovu od Rijeke do Karlovca). Nekoliko kalendara, većih i manjih te zanimljive kuharice "za va žep" poslala je našoj Udruzi.

1-scan03952-scan0396