U petak, 27. kolovoza 2010. godine, u 75. godini života i 47. godini svećeništva preminuo je umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije i začasni kanonik

preč. Mihovil (Mijo) Pavlaković

Mihovil PavlakovićRođen je 17.2.1936. godine na Račaku br. 3 (Župa Prilišće), kao najmlađi od četvero djece, od roditelja Mate Pavlakovića i Marije Bestić (D. Prilišće 51). Bio je posljednji od desetorice svećenika što potječu iz Priliške župe, nećak svećenika Mije Bestića. Nakon osnovne škole u Prilišću, završio je nižu gimnaziju u Požegi, a potom višu gimnaziju i Bogoslovni fakultet u Zagrebu. Završivši teološke studije, 29. lipnja 1963. godine zaređen je za svećenika. Mladu misu služio je 7. srpnja iste godine u Prilišću, pred blagdan Sv. Marije Magdalene.

Od 22.12.1963. godine bio je pomoćni duhovnik u Brckovljanima blizu Božjakovine kod Dugog Sela, a 18.9.1964. postaje upravitelj iste Župe u kojoj je proveo 18 godina. Od 18.9.1981. duhovnik je Bogoslovije u Zagrebu, a od 18.9.1986. župnik u Granešini kod Zagreba. Dekan remetski je od 1988. do 2002. godine. Od 2003. do 2009. godine službovao je u bolničkoj župi Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje ga sustiže teška bolest. Tada je umirovljen i smješten u svećenički dom sv. Josipa na Kaptolu.

Začasni kanonik je od listopada 1994. godine.

Na slici je prilikom njegove posljednje svete mise u župnoj crkvi Sv. M. Magdalene u Prilišću, koju je toliko volio, kao i župljane svoje rodne Župe.

Još dugo će u našoj crkvi odzvanjati njegov jasni glas i jasne poruke iz posebno nadahnutih propovijedi, njegov podstrek za ustrajanje na jednom putu - putu istine... Dugo ćemo pamtiti sva njegova dobročinstva rodnom kraju (velika su), susretljivost, srdačnost i radost dolaska u svoj kraj. Radost susreta s rodbinom, susjedima, prijateljima i znancima... I ova posljednja ispunjena je vječnim mirom tamo gdje je želio.

Sprovodnu svetu misu i pogrebne obrede za pokojnika predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u utorak 31. kolovoza u 17 sati u kapeli sv. Jurja u Vukovoj Gorici (župa Prilišće).

Nadbiskup Josip Bozanić je u oproštajnom govoru s riječima zahvalnosti i poštovanja istakao kako je preč. Mijo požrtvovno radio kao duhovnik, na svim svojim župama ostavio je trajni trag. Njegova djela danas svjedočimo. Ovamo smo došli iz ljudske zahvalnosti, iz crkvene zahvalnosti, iz poštovanja... Na osobit način pozdravio je braću svećenike koji su došli ispratiti svoga subrata u svećeništvu, istakavši kako je ovo trenutak zahvalnosti, trenutak molitve i trenutak vjere!

Ukop pokojnikova tijela obavljen je nakon sv. mise na mjesnom groblju u Vukovoj gorici gdje počivaju i njegovi roditelji.

Neka počiva u miru Božjem!

(Ovu tužnu vijest objavili su: Zagrebačka nadbiskupija na svojim web stranicama, IKA-Informativna katolička agencija, HKR-Hrvatski katolički radio, HRT-Radio Sljeme, Radio Marija, čiji je bio dugogodišnji suradnik, i dr.)

01-od0203
04-poslednji-put05-svecanost06
070809-vise-od
10-kardinal1112
131415-jos-jedan