U subotu 27. srpnja 2019., uoči magdalenskog proštenja, u Prilišću su održane Seoske igre. Dobro organizirane, pa i za naše prilike (i neprilike), bile su dobro posjećene a natjecatelji su unatoč velikoj vrućini dali sve od sebe. Na kraju su i najmlađi, budući vatrogasci, održali zanimljivu pokaznu vježbu i zasluženo dobili medalje. U večernjim satima središte zbivanja bila je zabava na ljetnoj pozornici ispred vatrogasnog doma. Brojni vatrogasci, opet dobro organizirani,  brinuli su o gostima, nudila se i bogata tombola... Tako DVD Prilišće održava tradiciju vezanu uz proštenje u malo izmjenjenom obliku.

Umjesto jadikovki kako "nas nema" (i drugih izmotancija), ovo je dobar primjer kako se može ako se hoće, a trebao bi biti i poticajan za buduća događanja, za uključivanje onih koji "tradicionalno" izostaju.

O ovom događaju, o svim pripremama za ovogodišnje Magdalensko proštenje, tek treba napisati "izvještaj", zatim prikazati i opisati sve što je pridonijelo proslavi dana nebeske zaštitnice župe Prilišće. Iako nisu bile organizirane u zajedništvu, brojne grupe volontera uredile su središte sela, prostor oko vatrogasnog doma, oko spomenika, prilaz trgovini, školi i crkvi, okoliš crkve, sportsko igralište, očistile i okitile crkvu brojnim domaćim cvijećem... 

Predlažemo i pozivamo sve vas da napišete svoje viđenje i mišljenje (prijedloge, kritike...), sve za bolje sutra! Za nastavak zajedništva koje je krasilo prijašnje generacije!

Onaj tko želi nešto učiniti naći će načina, a onaj tko ne želi naći će izgovor! (P.Picasso)

Brojne foto-zapise snimio je Mario Šimunović - pogledajte ovdje!

 

(Magdalenova, 2019.) N. Volović

123456789101112131415161718192021222324