U subotu 25. svibnja, u ugodnom i prijateljskom ozračju u Prilišću je nakon deset godina ponovo održana uspješna likovna kolonija.

Ovaj puta bio je to međunarodni susret na koji su se iz Slovenije ljubazno odazvali umjetnici: Ana Jerala iz susjedne Preloke, Janez Muhvič iz Sinjeg vrha nedaleko Vinice, Zdravko Červ je došao iz Novoga Mesta, a Brane Praznik iz Trebnja.

Iz karlovačkog ULAK-a sudjelovali su: Mile Knežević, Miroslav Krnić, Lidija Maček-Stanić, Željko Mareković, Jadranka Mikašinović, Manja Novogradac, Mišo Pakši, Štefica Pavlaković i Erika Šimičić te Janko Šimunović i Josip Volović koji su ujedno i članovi Zore Prilišće.

Lijepo vrijeme i dobra priprema doprinijeli su opuštenoj i ugodnoj atmosferi koja je očito inspirativno i sadržajno utjecala na sve učesnike. Dobrodošlica i motivi koje je ponudila terasa Vatrogasnog doma zaokupili su veći dio slikara koji su odmah tu našli inspiraciju. Ostali su poticaj potražili i našli na Kupi i pored nje.

Iako se od ove kolonije puno očekivalo, ona je raspoloženjem i likovno čak i nadmašila sva očekivanja. Zajednički ručak, kojem se priključio i dio domaćih volontera, dodatno je podigao raspoloženje. Sa ovog dobrosusjedskog i prijateljskog preko-kupskog susreta, gosti su doma ponijeli upečatljive dojmove, a ostavili devetnaest uspjelih i vrijednih likovnih radova koji će zacijelo biti od pomoći humanitarnom djelovanju Zore, proširivanju susjedstva i zbližavanju ljudi kao i širenju likovne i opće kulture.

Već u dolazeću subotu, 1. lipnja u suradnji s Osnovnom školom Netretić, predstoji likovna radionica za djecu školskog uzrasta, a započele su i organizacijske pripreme za Susret na Kupi u subotu 22. lipnja u sklopu kojeg će biti i prva izložba slika s ovogodišnje kolonije.

 Više od riječi, dojam o koloniji i slikama, dočarati će fotografije, naše a i one Braneta Praznika koje možete pogledati na: Facebook – Društvo likovnikov Trebnje.

(29.5.2019) tekst i fotografije J. Volović

01 SAM 638202 SAM 638403 SAM 638904 SAM 639005 SAM 641206 SAM 641507 SAM 641908 SAM 6448

 Slike nastale na ovom susretu:

1 Ana Jerala2 Brane Praznik 13 Brane Praznik 24 Brane Praznik 35 Erika Šimičić6 Jadranka Mikašinović7 Janez Muhvić8 Janko Šimunović9 Josip Volović10 Lidija Maček Stanić 211 Lidija Maček Stanić 112 Mile Knežević13 Miroslav Krnić 114 Miroslav Krnić 215 Mišo Pakši 116 Mišo Pakši 217 Zdravko Červ18 Željko Mareković