Udruga Zora – Prilišće, zajedno s VMO Prilišće i DVD-om Prilišće prijavila je i organizirala dvije volonterske akcije u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, koja se provodi već devet godina u brojnim gradovima i općinama diljem zemlje. U Prilišću se četvrtu godinu zaredom provode aktivnosti koje donose dobrobit za našu zajednicu. Njima želimo ukazati na značaj volontiranja u razvoju suvremenog društva, u kojem svaki pojedinac ima pravo ali i odgovornost dati svoj doprinos u izgradnji bolje i snažnije zajednice.

Najvažnije, pokazalo se da su različitosti i sličnosti pretvorene u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene u životnoj zajednici, ujedno su i važne za održivi razvoj. Udruženi surađujemo,  nadilazimo nesporazume, potičemo pozitivu kojom oblikujemo našu budućnost i omogućujemo dobronamjernu povezanost među ljudima.

S područja LAG-a Vallis Colapis, koji obuhvaća 9 općina i tri grada, ove je godine 14 organizatora prijavilo ukupno 20 volonterskih akcija.

Već stižu zahvale i pohvale za sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji.

Davno, u pretprošlom stoljeću, tadašnji učitelj je zapisao za Prilišćane u Katoličkom listu: "Što naumiše – to i učiniše!“ Ljudi koji poštuju i promiču zajedništvo zadovoljnije žive, njihova je moć jača.

Prva volonterska akcija ove godine, sada već tradicionalna, bila je na uređivanju prostora oko kapele sv. Leonarda i groblja, ali ovoga puta u suradnji s DVD-om Prilišće, Vijećem Mjesnog odbora Prilišće te Župnim ekonomskim vijećem. Osim toga, postavljena je informacijska ploča u središtu sela s važnijim povijesnim datumima čitave Župe (hrvatski-engleski), te putokaz za kapelu i groblje.

Članovi DVD-a osobito su se istakli uređenjem vatrogasnog doma, te uređenje okoliša oko doma s težištem čišćenja suhozida i ogradnih kamena na povijesnoj cesti Lujzijani. Skupina žena redovito uređuje središte mjesta, sada su ga dodatno ukrasile brojnim cvijećem.

Posebni značaj ovoj manifestaciji dali su volonteri prikupljajući odbačene grobne spomenike. Prevozili i prenosili su ih na planirano zajedničko mjesto gdje će biti postavljeni kao svjedoci vremena i čuvari uspomene na uklesana imena i prezimena nekadašnjih župljana.

Druga volonterska aktivnost bila je organizacijska i logistička potpora međudržavnoj likovnoj koloniji kojoj je Udruga Zora bila organizator i domaćin u suradnji s ULAK-om Karlovac, Krajinskim parkom Kolpa – Slo, LAG-om Vallis Colapis, Općinom Netretić i Osnovnom školom Netretić.

Zadovoljstvo sudionika i njihova zanimljiva likovna ostvarenja najbolje potvrđuju uspješnost ovog događaja.

Pogledajte naše prijave, a pogledajte i druge: https://www.hrvatska.volontira.vcz.hr/events

(28.5.2019.) N. Volović

1235678910111213141516171819202122232425