Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora Prilišće, kao domaćin i suorganizatori: ULAK Karlovac i Krajinski park Kolpa Adlešiči (Slovenija), te partneri: Lag Colapis Ozalj, Općina Netretić i Osnovna škola Netretić, organiziraju međunarodnu Likovnu koloniju Susret na Kupi, u subotu 25. svibnja 2019. godine u Prilišću.

Likovna kolonija se organizira na 10-godišnjicu kolonije održane u Prilišću u povodu 200-godina Lujzinske ceste i na 5-godišnjicu međunarodne kolonije održane u Šokčevom dvoru Krajinskog parka Kolpa u Žuničima.

Cilj je i ove kolonije promicanje ne samo likovne već svekolike kulturne djelatnosti, širenje tradicionalno dobrosusjedskih odnosa i daljnje zbližavanje ljudi na obje obale Kupe.

Također, cilj je na ove vrijednosti poticati najmlađe i usmjeravati ih na prekograničnu suradnju. Stoga će u suradnji s Osnovnom školom Netretić biti održana i Radionica za djecu školskog uzrasta, u subotu 1. lipnja, pod mentorstvom dviju učesnica LK.

Organizatori će radove nastale na LK uramiti i opremiti za izlaganje. Prva jednodnevna izložba biti će postavljena u subotu 22. lipnja u prirodnom ambijentu desne obale Kupe i izvora Potok u Prilišću, a u sklopu još jednog hrvatsko-slovenskog Susreta na Kupi koji su do sada svaki puta pobudili izniman obostrani interes.

Nakon toga, ova će izložba biti postavljena na još nekoliko izložbenih lokacija u Sloveniji i Hrvatskoj, s istim ciljem koji uključuje i potporu humanitarnom djelovanju poput akcije kakvu trenutno provodi Zora Prilišće nastojeći pomoći samozatajnoj, darovitoj i kreativnoj, teško invalidnoj osobi.

Očekuje se dolazak desetak likovnih autora iz susjedne Slovenije i toliko članova Udruge likovnih autora iz Karlovca, od kojih su dvoje ujedno i članovi Zore Prilišće.

Za rad umjetnika biti će pripremljeno više radnih mjesta u prirodi: jedno na Kupi pored izvora Potok i četiri punkta s pogledom na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Na slobodnu temu i u slobodno odabranoj tehnici, moći će se raditi i u prostoru ili na terasi Vatrogasnog doma ili drugom mjestu po vlastitom izboru.

10.05.2019. - J. Volović

Na prethodne kolonije podsjećaju fotografija iz 2009. godine

19 IMG 6519i fotografije iz 2014. godine.19 IMG 6519

19 IMG 6519