DVD Prilišće priprema svečanu proslavu 90 godišnjeg uspješnog djelovanja koja će se održati u nedjelju 5. svibnja 2019. godine.

Upravni odbor društva najavio je bogati program:

11.00 - Sveta misa u crkvi Sv. Marije Magdalene u Prilišću

12.00 - Okupljanje vatrogasaca

12.30 - Mimohod vatrogasaca i vozila

13.00 - Svečana sjednica

15.00 - Pokazna vježba

16.00 - druženje uz zakusku

Upravni odbor DVD-a Prilišće  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

     *   *   * 

Samo nekoliko godina nakon završetka I. svj. rata i nakon teških godina kada je opaka bolest "Španjolka" odnijela brojne živote, napredni Prilišćani odlučili su osnovati "dobrovoljno/dragovoljno vatrogasno društvo".  U to vrijeme a osobiti prije rata bili su brojni požari, tako je učitelj Ante Kuzmiak iz PRILIŠĆA zapisao u Katoličkom listu 21. IX 1876.:

...Starina župnik stane se odmah s ljudima dogovarati, što će učiniti. Ali dogovor je mučan. Još nije za Sv. Magdalenu isplaćeno, tamo 1620 for., a tu opet 2000 for., k tomu općinski i državni tereti, stan za školu, stan za župnika, otkup ručnih i voznih težaka pri gradnji župnog stana, a to sve 125 kuća, od kojih je njih 9 i to najboljih u 10 godina dva puta ognja postradalo.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prilišće ove godine (2019.) navršava 90. godišnjicu svog postojanja. U svom dugogodišnjem vrlo uspješnom radu društvo je dobilo mnogo priznanja, zahvalnica i sl. Mnogi članovi društva također će primiti brojna različita priznanja za dugogodišnje djelovanje i poseban doprinos DVD-u, koje je kroz devet desetljeća svog postojanja bilo simbolom razvitka mjesta. Uz prvenstvenu obavezu gašenja požara, članovi društva su bili svestrani u svojim aktivnostima na dobrobit čitavog kraja. Uz pomoć mještana sagradili su dva vatrogasna doma u kojima su razna kulturna događanja bila redovita. U ovim događanjima sudjelovali su brojni znameniti ljudi važni za domaću ali i za domovinsku povijest, visoki politički i državni dužnosnici, čak i znanstvenici svjetskog glasa...

Pamtimo sjajnu proslavu 30 godišnjeg djelovanja, 1959. godine, zatim isto tako sjajnu proslavu 50 godišnjeg djelovanja, 1979. godine, kada je zapisana kao poučni primjer što može organizirati mala sredina. Dobro pripremljena i dobro posjećena bila je i proslava 75 godišnjeg djelovanja, 2004. godine. Sve to ukazuje, uz sve dobro poznate današnje probleme, kako je ova tradicija čvrsto određena i da će vatrogasno društvo uz sve nedaće i dalje uspješno djelovati.

Bogata povijest vatrogasnog društva biti će prikazana u izvještaju na svečanoj sjednici a za ovu prigodu dodajemo samo dio povijesnog teksta iz početka djelovanja društva.

"Sve je počelo davne 1923. godine, kada je u Prilišće došao učitelj Aleksandar Salinger, koji 1925. godine zajedno s mladim obrtnicima utemeljuje Tamburaško i prosvjetno društvo "Zora".

A 5. svibnja 1929. godine zajedno s naprednim mještanima utemeljuje Dobrovoljno vatrogasno društvo Prilišće. Bili su to: Mijo Šimunović (prvi predsjednik društva), Leonard Žunić, Nikola Bestić, Juraj Bendeković, Josip Bahorić, Janko Cunić, Ivan Skube, Ivan Bestić (Ivaš), Nikola Bestić, Ivan Bestić (Rošo), Matija Jakšić, Josip Haramić, Antun Skube (prvi trubač), Martin Tahija i dr. Društvo je registrirano 23. svibnja iste godine. Tadašnji upravitelj Župe Prilišće, Msgr. Stjepan Bratanić, jedan je od utemeljitelja i prvi počasni član društva. Među utemeljiteljima bili su i drugi ugledni mještani Prilišća i okolnih mjesta Ladešić Drage, Glavice i Račaka.

U prvom Upravnom odboru DVD-a bili su: Mijo Šimunović – predsjednik, Aleksandar Salinger – tajnik, Janko Cunić – zapovjednik, Ivan Skube – podzapovjednik i Leonard Žunić – blagajnik.

Tih prvih godina društvo je imalo financijskih poteškoća, pa su utemeljitelji davali po 150 dinara, a izvršujući članovi po 5 dinara u blagajnu društva. Pored toga, pomoć je stizala i od iseljenika iz Kanade i Amerike, koji su preko svojih klubova, kao što je bio "Iseljenički klub Prilišće" iz Pittsburgha, slali pomoć društvu. Svoj prilog dao je i kanonik prof. dr. Josip Volović u iznosu od 1000 dinara, kao i kanonik, nekadašnji župnik u Prilišću, Matija Lovadenić u istom iznosu, pa su proglašeni počasnim članovima.

Puno su pomagali i domaći obrtnici na čelu s Josipom Bahorićem, Nikolom Bestićem, Leonardom Žunićem, Nikolom Erdeljcem, Ivanom Skubeom, Jankom Cunićem i Franjom Bendekovićem, pridonoseći novčano, ali i sudjelovanjem pri izgradnji vatrogasnog tornja i Vatrogasnog doma.

U vrijeme utemeljenja, DVD Prilišće imalo je 30 članova utemeljitelja, 13 izvršujućih i 16 podupirućih članova, odnosno ukupno 59 članova. Ovo se malo društvo, usprkos financijskim poteškoćama, odlučuje na kupnju vatrogasne štrcaljke, koja je nabavljena 19. travnja 1931. godine, a koštala je 34. 400 dinara. Zatim su kupljena 2 komada usisnih cijevi po 3 m, te 12 komada TKZ cijevi u ukupnoj dužini od 300 m. Kupnja opreme predstavljala je poticaj za omasovljenje i jačanje društva, ali i sigurnost Prilišću i okolnim mjestima."

(25.04.2019.) N. Volović