U Prilišću se Noć muzeja održava od 2013. – ovo je šesti put i sada je to već uspješna tradicija.

Ove godine tema je Muzeji i sport, pa će posjetitelji kroz prikaz prezentacije s oko 50 slajdova moći saznati odgovore na pitanja:

Kada i gdje su prvi počeci tjelovježbe u Hrvatskoj?

Kada je osnovan Hrvatski sokol – veza Prilišće, Vukova Gorica?

Tko je prvak države rođen u Prilišću?

Tko je Prvak svijeta – Hrvatska kometa  - rodbinske veze s Prilišćem?

(Pobijedio je najboljega ručao je s najvećim.)

Je li Prilišće imalo registrirani nogometni klub?

Atletika je kraljica sportova - a tko je kraljica u kraljici sportova?

Od kuda je i kako se zove Hrvat koji je prvi osvojio olimpijsku medalju?

Koje veze ima izgradnja stadiona u Maksimiru/Sveticama s Prilišćem?

Manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj, Hrvatsko muzejsko društvo organizira od 2005., ovo je trinaesti put. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i drugih baštinskih institucija. Danas je to jedna od najpopularnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Ove godine noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport - brže, više, jače.

Sport je dio tradicije i kulture suvremenog društva. Sagledavamo ga od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku. Sport kao tema muzejima pruža neograničene mogućnosti .

Građa vezana za povijest i razvoj sporta, sustavno se prikuplja od polovice prošlog stoljeća a danas je tek djelomično izložena  u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, dakle Sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.

Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja, ali i poticati lokalne inicijative na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, stvarati ozračje osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, aktivno uključivati posjetitelje u aktivnosti muzeja te stvarati novu muzejsku publiku.

Sport je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstava i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja.

Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

(21.1.2018.) NV