Volontiraj i biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti.

Hrvatska mreža volonterskih centara ovogodišnjom manifestacijom „Hrvatska volontira“ posebno želi povećati svijest građana o važnosti njihove uloge u zajednici te promovirati vrijednosti i doprinos koje volontiranje ima na razvoj demokracije i aktivnog građanstva.

Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere.

U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja i oblikovanja demokratskih promjena i stabilnog društvenog okruženja. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijim u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.“

Jedna od važnijih djelatnosti kojima naša udruga Zora ostvaruje svoje ciljeve je aktivnost na očuvanju kulturne i prirodne baštine, tako ćemo 27. svibnja, u vremenu od 9 do 14 sati uređivati prostor registriranog arheološkog nalazišta oko kapele Sv. Leonarda. Sama kapela je spomenik kulture najviše kategorije, nakon obnove mještani-volonteri redovito uređuju prostor oko nje. Ovogodišnjom akcijom želimo otvoriti nove vizure između sadašnjeg groblja, stare mrtvačnice, kapele Sv. Leonarda i budućeg mjesta (unutar groblja) na kojega planiramo postaviti sve odbačene stare spomenike (oko 20-30). Nadalje ovom akcijom uredit ćemo park s oko 30 starih borova u kojem se planira postaviti drvene klupe i stol za odmor. S ovog prostora vidi se Klek, u blizini rijeka Kupa i preko Kupe Slovenija.

(15.05.2017. - NV)