Ovakov odaziv nismo očekivali, hladnoća (-12), utakmica...

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/29-1-2017/prilisce-malo-mjesto-za-veliku-kulturu

Toliko brojnu posjetu, tako ugodnu atmosferu, neko čudno ozračje dobrih namjera, radost susreta... Pripremana je dugo, osobito pwp prezentacija. Trebalo je sve rasporediti u ovom ne malenom prostoru, večeras pretijesnom. Dodana je i izložba starog, vrlo starog božićnog nakita.

Neplanirano, noć muzeja je počela prije 17 sati, snimanje za karlovačku televiziju Trend. Zatim, iznenađenje, najava dolaska tamburaša iz Adlešiča (Slo) s tamburama „Farkaš“ (a upravo „Farkaš“ tambure su večaras tema, uz velikane glazbe i ostalo). Stižu prije šest, tada je već tijesno u prostorijama. Vidimo neočekivane posjetitelje. Prostor sve tjesniji. Značaj događaja uveličali su načelnik Općine Netretić Marijan Peretić i njegov zamjenik dr. Ivan Frketić, kasnije stiže i v.d. pročelnice. Direktor KP Kolpa (Slo) sa suradnicima, sada već naši tradicionalni gosti, stižu i drugi gosti iz Slovenije, naši „Zagrepčani“, „Ljubljančani“, Bosiljevčani... domaći pristižu punih ruku. Za one koji dolaze kasnije ponavljamo prikaz ovogodišnje teme: „Glazba i glazbeni velikani i njihov značaj za društvo“.

Domaćini imaju „pune ruke posla“, vođenje i objašnjavanje izložbi; Povijesne, o Lujzijani, Priliška glagoljica i Nikola Zrinski, Prajzeri, Misno ruho, stari božićni nakit, tambure „farkaš“...bezbroj pitanja. Povijest je uvijek poučna, nova saznanja obogaćuju.

„Kruna“ naše noći muzeja bili su svjetski poznati velikani glazbe koji imaju rodoslovnu poveznicu s našim krajem: Znamenita pijanistica i glazbeni pedagog Melita Lorković, znameniti glazbenik prof. Radovan Lorković, dirigent dr. Nikola Debelić...zatim mlađa generacija, glazbeni velikani svjetskog glasa Vidovići; Viktor, Silvio i njihova sestra hrvatska kraljica gitare Ana.

Boris Grabrijan, direktor KP Kolpa imao je vrlo zanimljivo predavanje o povijesti prvih tonskih zapisa s onu stranu Kupe. Tako su posjetitelji mogli saznati kako se snimao ton na voštanim valjcima početkom prošlog stoljeća, i mnoge zanimljivosti vezane uz to. Njegova suradnica Tončka Jankovič dopunila je priču o glazbi i njezin utjecaj na društvo. Zanimljivim razmišljanjem nazočnima se obratio naš prijatelj Bore Raztresen (pamtimo ga u prošlogodišnjem liku sv. Nikole).

Prekratka je ovogodišnja noć muzeja za priču o povijesti glazbe našeg kraja i njenom utjecaju na društvo, a pogotovo za priču o velikanima glazbe. Nešto prije ponoći ponavljamo prezentaciju i treći put. Vrlo aktivno i bez predaha, domaćini su zadnje goste ispratili poslije pola noći...

Naglasci:

- Tko je osmislio Noć muzeja? Zbilja izvrsna ideja, nevjerojatno je što sve donosi.

- Zanimljiva i poticajna najava Radio Mrežnice.

- Zašto još mnogi ne prepoznaju ovakve kulturološke događaje?

O obrađenoj temi ovogodišnje Noći muzeja pohvalnu ocjenu i dojam izrekli su posjetitelji... Očekujemo i komentare onih koji su e-putem sudjelovali u ovoj sada već tradicionalnoj manifestaciji, kod nas održanoj peti put. I ove godine imali smo i "E-Noć muzeja", tako su prezentaciju i sve prikaze mogli vidjeti Prilišćani koji su daleko od Prilišća. Pristižu brojni komentari, uglavnom zahvale...

Zahvalni smo svim posjetiteljima, isto tako i onima koji nisu bili a izraziii su svoju podršku. Uvijek i iznova, ugodno nas iznenade i oduševe naši prijatelji preko Kupe iz Krajinskog parka Kolpa, ove godine i izvrsni tamburaši iz Adlešiča (Slo).

Posebnu zahvalnost želimo izraziti Radio Mrežnici! Uistinu, samo s takvom medijskom podrškom mogla se noćas dogoditi Noć muzeja za pamćenje. (Mnogi su to istakli...Radio Mrežnica ima svoje stalne posjetitelje/slušatelje, naročito u Kanadi...)

(28.1.2017. - 02:35) NV