Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice. Ovogodišnja tema je pod naslovom:

Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo

Kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

Noć muzeja u Prilišću postala je tradicionalna, dodatnu vrijednost (i brojnost posjetitelja) daje joj prošle godine uvedena "E-Noć muzeja", preko koje učestvuju naši članovi, prijatelji i svi zainteresirani za naše posebnosti... Uvijek je to prilika saznati više i obnoviti zaboravljeno. Jedna učesnica prošlogodišnje noći muzeja oduševljeno i iskreno je prokomentirala: "Sada sam još više ponosna na svoje rodno mjesto, na njegovu povijest i tradiciju!"

I Prilišće ima svoju glazbenu povijest, vrijednu i zanimljivu, ali nedovoljno istraženu. Za ovu prigodu podsjetit ćemo na ono što je poznato i zapisano.

Osobito zanimljiva je poveznica našeg kraja s pojedinim velikanima hrvatske (i svjetske!) glazbe (možda će vas iznenaditi).

 - Na koje glazbene instrumente su Prilišćani svirali?

 - Kakav je bio utjecaj glazbe na društvo nekada i kakav je danas?

 - Važnost tambura „Farkaš“!

 - Tko su bili Priliški orguljaši u 120 godina Hefererovih orgulja!

 - Koji glazbeni velikani imaju rodoslovnu poveznicu s našim krajem?

...zajedno ćemo dopuniti pripremljenu PWP – prezentaciju! 

Noć muzeja

Siječanj 2017. - NV