Srušena je najstarija crkva hrvatskih iseljenika na američkom tlu, crkva sv. Nikole. Stara 112 godina, zaštićeni povijesni spomenik i jedan od najljepših znakova prisutnosti Hrvata u gradu čelika i u SAD-u općenito. A sve zbog novca! (Izvor: Poslovni dnevnik)

Nalazila se u dijelu Pittsburgha zvanom Troy Hill. Crkva Svetog Nikole podignuta je u vrijeme najjačega vala doseljenja iz Hrvatske, kad se bježalo od ekonomskih teškoća i političkoga ugnjetavanja u Austro-Ugarskoj. Kao i mnoge druge etničke zajednice, i Hrvati su se voljeli držati zajedno ne bi li se lakše prilagodili životu u Novom svijetu, a najlakše su se mogli identificirati kroz crkvu. Tako je bilo i u Pittsburghu, gdje je uvijek bila snažna hrvatska prisutnost. Uostalom, tamo je i sjedište Hrvatske bratske zajednice. Odlučeno je da će se hram graditi u Millvaleu, a zemljište je kupljeno u listopadu 1899. za 7500 dolara. U početku su se mise služile u dvije postojeće zgrade na kupljenom zemljištu, no već početkom 1900. napravljen je projekt nove crkve, s procijenjenim troškovima gradnje od 24 tisuće dolara. Župljani su se dogovorili da se mora koristiti samo najbolji materijal.

U tim danima cijeli taj dio Pittsburgha nije uopće imao struju, no hrvatski su župljani bili uporni. Kasnije su planovi ponešto promijenjeni, crkva je skraćena za šest metara, što je znatno smanjilo troškove gradnje. Naručeni su i oltar i zvona, za ukupno 2360 dolara, a mnogi župljani su posudili novac župi, i to uz kamatu od četiri posto. Kamen temeljac postavljen je 15. svibnja 1900., a kad je crkva bila gotova, bila je - kazuju zapisi iz tog vremena - na ponos svih Hrvata. Građena u romaničkom stilu, mogla je primiti 550 vjernika, a dodatni sjaj dobila je nadogradnjom orgulja vrijednih tada velikih dvije tisuće dolara, koje je poklonio osobno kralj američkih čeličana Andrew Carnegie. Orgulje su spašene preseljenjem. U prošlosti je crkva pružala pomoć brojnim izbjeglicama s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Crkvu sv. Nikole u Pittsburghu SAD, gradili su i ljudi iz našega kraja, a imali su i svoj Klub župljana Prilišće. 

1-scan02012-scan0283