U petak 22. siječnja 2016. godine u župnoj crkvi Sv. M. Magdalene u Prilišću, svečano je dočekan relikvijar s moći blaženog Alojzija Stepinca.
U 17 sati bila je Sveta misa nadahnuta Stepinčevim propovijedima i povijesnim zapisima, nakon blagoslova s Presvetim svatko od vjernika je mogao osobno prići i odati čašćenje relikviji.

* Relikvijar je srebrni, djelomično i pozlaćen, izrađen je krajem 17. stoljeća. Ima oblik križa, visok je 40, a širok 25 cm, baza je ovalna (17,8 x 14,6 cm) ukrašena nizom jezičastih motiva. Čvor (lat. nodus) je u obliku spljoštene kugle ukrašene vrpčastim ornamentima i lisnatim kitama. Krakovi križa ukrašeni su akantusovim grančicama, a između krakova su izdanci u obliku anđeoskih glavica. Relikvijar je bio pohranjen u Riznici zagrebačke katedrale. Za hod po župama Zagrebačke nadbiskupije obnovljen je i u središte križa, u ovalni ostenzorij, postavljen je dio Blaženikove kosti - relikvija bl. Alojzija Stepinca s natpisom: EX OSSIBUS/B. ALOYSII STEPINAC/EP. MART.

* Papa Pio XI. imenuje dr. A. Stepinca 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Na Ivanje, 24. lipnja 1934. zaređen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Nadbiskup ga odmah uključuje u najintenzivniji pastoral prostrane nadbiskupije. Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera, 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu zagrebačke nadbiskupije, a uskoro i predsjedništvo tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije. 

Više iz životopisa:1-637px-Sarkofag bl. Alojzija Stepinca

http://www.zg-nadbiskupija.hr/sveci-i-blazenici-crkve-u-hrvata/blazeni-alojzije-stepinac/zivotopis-7215

Preuzmite katalog muzeja:

http://www.zg-nadbiskupija.hr/UserDocsImages/stories/SLIKE/katalog.pdf

* Godine 1937., (4. svibnja), nadbiskup koađutor dr. Alojzije Stepinac dijelio je svetu potvrdu u župi Prilišće, ujedno je obavio i kanonsku vizitaciju, na slici 10 je njegov potpis i pečat.

* Montirani sudski proces protiv nadbiskupa Stepinca bio je u rujnu 1946. godine.

* Umro je u Krašiću 10. veljače 1960. godine. Pokopan je u katedrali, (slika gore).

12345678910

 Pripremio: N. Volović