Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u Prilišću je bila gostionica koja je mnogima ostala u pamćenju kao jedino mjesto gdje se jela posebno kvalitetna janjetina. U čitavom ovom kraju pa i šire slične gostionice nije bilo, (uklj. Karlovac, Duga Resu, Gorski kotar…). Vodio ju je i učinio je nadaleko poznatom Franjo Erdeljac. Imao je simpatični nadimak Pilica po kojem su ga gosti bolje upamtili nego po prezimenu. Danas bismo rekli: Pilica je bio brand onog vremena, znak za prepoznatljivu i jedinstvenu ugostiteljsku ponudu, a po toj ponudi za gurmane onog doba i Prilišće je upamćeno i bilo je na glasu (uz sve znamenitosti iz prošlosti). Po tome se često spominje još i danas.

1-Mate Erdeljac-059

O ovoj gostionici i o Franjetu Pilici tek treba ispričati priču, a za tu priču najbolje može poslužiti pamćenje onih koji su bili njegovi gosti, također i onih koji su zapamtili priču svojih roditelja, djedova… Očekujemo vaš dodatak!

2-Mate Erdeljac-056

Na slici ispred trgovine i pošte u Gornjem Prilišću: Janko Hudak iz Bosiljeva (radio u trgovini), Vilma Gojtan (naučnica u trgovini) i gostioničar Franjo Erdeljac iz Prilišća, te Drago Mržljak iz Jarčeg Polja (pekar u priliškoj pekarni)

* U Gornjem Prilišću nasuprot gostionice "Pri Pilici" bila je trgovina mješovite robe i pošta, a po stepenicama uz poštu silazilo se u pekaru (mnogi i danas pamte taj miris kruha!). Ispred pekare bila je zidana peć u kojoj je Pilica pekao janjetinu i druge specijalitete onog vremena. (Koliki su tek ovaj miris pamtili, sanjali...)

* Goste su uveseljavali Priliški tamburaši i gostioničar Franjo Erdeljac, svirao je više instrumenata. Bio je aktivni član Tamburaškog i prosvjetnog društva Zora. Vrlo često, kada bi se prikupilo veće društvo, sa harmonikom bi preko Kupe (iz Preloke) došao Mika z Brega nadaleko poznati harmonikaš...

* Godine 1964. Prilišćem se brzo proširila vijest da je u gostionicu k Pilici na “oporavak” uz vruću janjetinu došao djelatnik ondašnje jugoslavenske ambasade,  rodom iz Duga Rese…

* Često se prepričava događaj kada je u gostionicu navratila ciganka a Franjo Pilica, čovjek vesele naravi i uvjek spreman na šalu-podvalu, brzo je smislio plan. Nagovorio je ciganku da “gata” njegovom susjedu, usput joj je otkrio sve susjedove "životne tajne"… Susjed je dugo pamtio i prepričavao “umijeće” ciganke.

3-Mate Erdeljac-0144-Mate Erdeljac-0155-Mate Erdeljac-037 

Franjo Erdeljac - Pilica je prigodom proslave 450-te obljetnice Prilišća 1994. godine, tada najstariji Prilišćan, svečano otvorio Zavičajnu zbirku društva Zora. Bio je član tamburaškog sastava Zore a supruga mu Barka bila je članica dramske sekcije, tada su je zvali diletantska sekcija (prikazivali su na desetke "kazališnih komada"... 

Franjo je doživio duboku starost, umro je u 94-toj godini.

Fotografije iz albuma Obitelji Erdeljac