Ovih dana gost Prilišća i Udruge Zora je predstavnik Orintološkog saveza koji istražuje ptičji svijet na širem platou oko Prilišća. Ovo bi trebalo poslužiti kao podloga za još detaljnije istraživanje i prebrojavanje ptica u našem kraju koje slijedi početkom lipnja. Posebnost ovoga kraja je stanište sive čaplje, sokoli su se sasvim približili, rode su dugogodišnji ukras Kupe i polja uz Kupu a odnedavno i stalni stanovnici u svom gnijezdu na stupu kraj miljokaza (zanimljivo?). Brojne su različite vrste malih ptica, pojavljuju se neke nove  a neke su i nestale, npr. svrake... Više ćemo znati uskoro!

1-008  2-020

POPIS PTICA HRVATSKE, Lukač Gordan

U popisu ptica Hrvatske zabilježeno je u sljedećem 10-godišnjem razdoblju (1998.–2007.) još 7 novih vrsta, ukupno 401 ptičja vrsta. Redovnih gnjezdarica je 230, neredovitih 9, odnosno, 9 vrsta prestalo je gnijezditi u Hrvatskoj. Kod 1 vrste nije sa sigurnošću zabilježeno gniježđenje. Uz popis vrsta, određen je sezonski status svake vrste i razdoblje u kojem je vrsta promatrana. Za gnjezdarice se daje procjena brojnosti parova na gniježđenju i ugroženost prema IUCN-u. Rasprostranjenost po pojedinim područjima prikazana je u okviru vrste, dok su podvrste polimorfnih vrsta, promatrane na području Hrvatske, samo spomenute. Za 76 rijetkih vrsta koje su zabilježene manje od 10 puta navedena je pobliža literatura te šira područja promatranja. Izrazitih selica su 182 vrste, odnosno 94 vrsta zimovalica. Kombinirani status selica i zimovalica ima najveći broj vrsta. Izdvojeno je 15 geografsko-administrativnih područja Hrvatske. Kritično je ugroženo 35 vrsta, dok je 11 vrsta nestalo. Stabilnih je 158 vrsta.

***

Zanimljivost:

Tradicija novogodišnjeg brojanja ptica u Sjevernoj Americi stara je 113 godina, a ovogodišnjem brojanju je prisustvovalo 60.000 zaljubljenika među kojima 12.000 iz Kanade.

Organizatori ovog događaja su orintološka udruženja iz Kanade i SAD-a, a brojanje ptica, koje je počelo 1900. godine, ubraja se u najstariji popis divljih životinja. Brojanje tradicionalno počinje za Božić, a završava na Novu godinu. Hiljade zaljubljenika dvogledima i durbinima posmatraju jata ptica u letu i broje ih. Prikupljene podatke i uočene zanimljivosti se bilježe i predaju udruženjima koja ih potom koriste za različita istraživanja.

Koordinator kanadskog orintološkog udruženja Dick Cannings je saopćio da je i ovogodišnje tradicionalno brojanje ptica rezultiralo nizom iznenađenja i zanimljivosti.

„Uočene su i sniježne sove, brdske zebe i žute pastirice. Žuta pastirica je ptica koja živi u Euroaziji i koja putuje sama, a jasno je da je prešla dalek put da bi po drugi put bila viđena na nebu Sjeverne Amerike“, rekao je Cannings.
Ističući da je ove godine pobrojano 3,9 miliona ptica i 425 vrsta na nebu iznad Kanade, Cannings je istakao da su prikupljeni podaci veoma važni za buduća orintološka istraživanja. (AA/TVSA)

(2014-05-15, 20:15) NV 

1-001

3-028