- Visoka je razina korupcije na lokalnoj razini. Upravo su lokalni slučajevi sada primarni zadatak tužiteljstva. Moja je impresija da su lokalni šerifi mnogo opasniji nego što to naoko izgleda!

Ipak se nešto pokreće!? Za sada lokalni šerifi rade što hoće i kako hoće, bahato provode svoju samovolju. Čini se da su konačno došli na red, a uz njih i svi njihovi pomagači i suučesnici u nečasnim radnjama. Konačno, netko mora uzeti u ruke i taj "vrući krumpir" koji se zove Lokalna samouprava.

Novoimenovani glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan položio je danas prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora, poručivši kako će prioritet DORH-a u idućem razdoblju biti suzbijanje korupcije na lokalnoj razini.

U slučajevima u kojima se sumnja na korupciju dokumentacija je uredna.
"Dok netko ne progovori ne možete rušiti piramidu, a piramidu nikada nećete srušiti ako ćete željeti izdvojiti vrh piramide. Nju jedino možete srušiti ako ćete iz temelja počinjati izvlačiti dijelove piramide dok se ona ne sruši, i to je ono što se dogodilo u velikim predmetima koji su pred sudom", kazao je Cvitan, te naglasio: "Posao državnog odvjetnika nije lak, stresan je i iziskuje odricanja, no s druge strane, ako obavite dobar posao to znači da ćemo svi živjeti u boljem društvu! Preuzimanjem dužnosti glavnog državnog odvjetnika preuzeo sam i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad, a DORH-u je u njegovu poslu nužna podrška svih grana vlasti."

Novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan gotovo cijeli radni vijek proveo je u pravosuđu, a čak osam godina vodio je državnoodvejtnički Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

RAVNATELJ USKOK-a 'Lokalni šerifi su opasni. Načelnik vozi sve dokumente općine u gepeku'

Zna se da je veliki broj otvorenih predmeta koji se tiču korupcije na lokalnoj razini. Brojne su prijave građana, predstavke, negodovanja...

"Naravno, ne mogu vam reći na čemu radimo, ali nastojimo biti temeljiti i utvrditi je li počinjeno kazneno djelo ili nije. To je vrlo jednostavan posao. Malo traje, ali zapravo odgovori su jednostavni - da ili ne, bez obzira o kome se radi i bez obzira kojoj političkoj stranci ili skupini pripada", kazao je Cvitan.

(Hina) 2014-04-23