Naša Udruga “ZORA” – PRILIŠĆE na redovnoj godišnjoj skupštini stavila je u svoj ovogodišnji plan održavanje likovne kolonije s obje strane Kupe. Do sada je održano više dogovornih sastanaka a posljednji sastanak koji je održan u Prilišću 11.04. 2014. godine potvrdio je predloženi plan odvijanja ove prekokupske manifestacije. Svoj doprinos tome dali su: Predsjednica "Artoteke" iz Črnomlja Andreja Verderber i podpredsednica Ajda Skrbinšek, predsjednik ULAK-a iz Karlovca Mišo Pakši, direktor KP Koplpa Boris Grabrijan i njegova pomoćnica Tončka Janković, te domaćini - članovi "Zore".

MEĐUDRŽAVNA  LIKOVNA  KOLONIJA

Prilišće (HR) – Adlešiči, Žuniči, Preloka, Grduni (SLO)

Prijedlog radnih naslova:   "S obje strane Kupe"

                                           "Kistovi s obje strane Kupe"

                                           "Most od kistova na Kupi"

                                           "Slikarska duga nad Kupom", ili slično …

Datum održavanja:     subota, 7. lipnja 2014.

Prijedlog satnice:  Okupljanje u „Šokčevom dvoru“    08.30-09.00

                              Jutarnja okrjepa (zajtrk)              09.00-09.30

                              Radni dio                                    09.30-13.30

                              Izlaganje i predaja radova            13.30-14.00

                               Zajednički ručak                         14.00-15.00

Za dobro raspoloženje pobrinut će se "Preloški muzikanti"

Mjesto održavanja:  Žuniči oko „Šokčeva dvora“, Kupa prema Prilišću, vidikovac kod sv. Trojice u Preloki ili po osobnom izboru.

Tematika: Kupski ili ruralni pejzaži, tradicijski objekti ili po osobnom izboru.

 Likovna radionica  pod vodstvom gđe. Štefice Pavlaković  za 10 do 15-ero osnovnoškolske djece (mlađi u pratnji odrasli

Mogućnost uključivanja (ili promatranja) mještana.

Broj učesnika:  Oko 20 (po 10-ak s obje strane) ili više, ovisno o organizacijskom kapacitetu.

Postupak s radovima:   Organizator(i) će radove s kolonije uramiti i opremiti za aukcijsku izložbu koja će se održati na otvorenom pored Kupe, prigodom ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice "Živog mosta preko Kupe".

Prihod od aukcije:  Za podmirenje troškova kolonije, darovi za sponzore i donatore, a eventualni ostatak za inicijaciju budućih zajedničkih prekograničnih aktivnosti.

Organizacijski odbor: Sa svake strane 3 do 5 članova, s potrebnim radnim grupama.

Zadaci:  Pozivanje, priprema, službeni dogovor s Graničnom policijom oko   malograničnog prijelaza, slikarski materijal, prijevoz, dobrodošlica,           osvježavanje pićem i kavom za vrijeme rada, ugošćenje uz glazbu,           pisana priznanja ili zahvale, promocija, izložba, aukcija, …

Troškovi:  Promocija, slikarski materijal, prijevoz, ugošćenje (piće i jelo),   priznanja-zahvale, priprema (opremanje-uramljivanje) radova za izložbu i aukciju, pokloni za sponzore i donatore, ostalo, …

Ciljevi: Na iskustvu uspješno organiziranih likovnih kolonija u Prilišću 2009. god. i Preloki 2012. god., želimo održati zajedničku međudržavnu jednodnevnu koloniju s prepoznatljivim i originalnim sadržajem koji će pobuditi širi interes medija i javnosti (poput lanjskog „Živog mosta“), a kod domaćih ljudi, pogotovo kod mlađih, potaknuti usmjeravanje prema susjedima i kulturnim vrijednostima.

Uvjereni smo u uspješno ostvarenje ove zajedničke manifestacije, koja će s novim idejama i učesnicima postati tradicijska!  (J. Volović)