Rano u tmurno rujansko jutro okupila se velika skupina lastavica, tisuće njih na jednom mjestu, u vrtlogu prema nebu, na žicama, na krovu i na pročelju odabrane kuće... Do sada ne viđeni prizor! Pamtimo jeseni i skupine od nekoliko destina lastavica kako se okupljaju uglavnom na žicama telefona ili struje i nakon toga nestaju, lete u toplije krajeve. Zapravo, one se uvijek vraćaju, ne odlaze!

Svijet životinja lastavicu opisuje kao jednu od najpoznatijih ptica koja najčešće živi u blizini ljudskih naselja. Odozgo je metalno plavo-zelene boje, čelo i grlo su ciglaste boje, trbuh je bjelkast. Ima vrlo rašljasti rep sa dugim rubnim perima i bijelim mrljama.
Svoje gnijezdo, poluloptastog, otvorenog oblika gradi na zidovima kuća i staja od ilovače i dijelova stabljika te ga oblaže dlakom. Hrani se kukcima koje ulovi u letu. Zahvaljujući obliku tijela i srpastom repu može u letu mijenjati smjer loveći plijen. Kad zahladi u jatima odlijeće u toplije krajeve. U proljeće se lastavica vraća u isti kraj, u isto gnijezdo koje, ako je oštećeno, obnavlja.

http://www.vetstri.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=53:lastavica&catid=36:ostale-zivotinje&Itemid=66

2-0073-0204-023
5-024