Udruga Zora je poslala novi projekt za natječaj zaklade Zamah - „Naš doprinos zajednici", s ciljem početka uređenja glavne ulice - puta prema školi i crkvi, kako bi se posvetita Aleksandru Salingeru, jednom od najvažnijih povijesnih ličnosti ovoga kraja.

Ovom građanskom inicijativom želimo urediti okoliš u samom centru Prilišća, prostor ispred škole i crkve koji je posljednjih godina brižno održavan. Prostor od 150 m² bi se popločio, postavile bi se dvije klupe i veća informacijska ploča sa svim važnijim povijesnim događajima, a na školu bi se postavila spomen-ploča Aleksandru Salingeru. Uz sam put od glavne ceste do škole i crkve zasadili bi se ukrasni grmovi i uredio okoliš. Naravno, u ostvarenju ovakovih inicijativa uvijek je presudno i učešće svih korisnika.

Navedene aktivnosti proveli bismo u suradnji sa slovenskim partnerom KUD-om Lepa Anka iz Preloke i KP Kolpa, s kojima već tradicionalno uspješno surađujemo. Sve su to uvodne aktivnosti za obilježavanje 120 obljetnice rođenja Aleksandra Salingera i 90 godišnjice njegovog dolaska u Prilišće i  preuzimanja škole, a to je sljedeće godine.

Izravni korisnici ove inicijative su svi mještani i vikendaši, a neizravni korisnici su mnogi prolaznici. Stranci se vrlo često zaustavljaju, snimaju i traže informacije o školi, crkvi, o povijesti...

Ova inicijativa članova Zore uz podršku mnogih mještana na tragu je očuvanja kulturne i prirodne baštine, ali i doprinos u poticanju razvoja ruralnog turizma. Također je i poticaj za provedbu novih inicijativa za oživljavanje seoskih sredina, te poticanje mještana na akcije razvoja i zaštite svoga kraja. Ujedno ovim se projektom na najbolji način dopunjava započeto uređenje župne crkve, a uz inicijativu uređenja škole otvara se novi pogled na čitav ovaj prostor!

(2012-05-15, 23:20) BF, NV