Turistička zajednica Karlovačke županije i Centar za razvoj kontinentalnog turizma organizirali su u hotelu Korana-Srakovčić zanimljivo i poučno predavanje s radionicom na temu:  Uređenje okućnice i tradicijskog vrta

Udruga Zora je redovito pozivana na ovakova i slična predavanja.

Predavači i voditelji radionice: doc.  Vesna Židovec, Agronomski fakultet (Zgb), gđa Marija Krušelj, autorica i voditeljica projekta Zagorski obiteljski tradicijski vrt i ing. Vlatka Lipovac Vranić, agronom.

Uređeni okoliš i cvjetne okućnice preduvjet su i prvi su korak u kreiranju i razvoju turističke ponude.

Što je tradicija, koliko znamo o njoj, koliko smo je sačuvali? Usporedba tradicionalnog i današnjeg. Povezanost hortikulture s kulturom življenja.

Primjeri dobre prakse na terenu, opis biljnog materijala (nekad i danas), opis vrtnih elemenata (nekad i danas), te povrtnjak kao neophodan dio u ponudi turističkog objekta.

Vježba - prijedlog izgleda idealne okućnice turističkog objekta u kontinentalnoj Hrvatskoj - Karlovačkoj županiji. A u idealnu tradicijsku okućnicu pripadaju zgrade i predmeti koji su većinom uništeni, porušeni, spaljeni...a mnogi su majstorska djela! Zbog nedostatka znanja o izgledu tradicijskog seoskog vrta seoska domaćinstva pribjegavaju neodgovarajućim rješenjima!

Posebnost seoskih vrtova je u spoju korisnog i ukrasnog, pa se tako kombiniraju ukrasne vrste sa povrtnim kulturama i aromatičnim i ljekovitim biljem.
Pri formiranju ladanjskog vrta vrlo je bitna prostorna organizacija. Povrtnjak se obično smješta s prednje strane uz kuću ili iza kuće. Voćnjak je iza kuće ili u njezinu produžetku.

Nažalost unošenjem „modernih" materijala i vrsti koje ne pripadaju našem podneblju uvelike se šteti očuvanju tradicije.

Kako podići svijest o vrijednostima i potencijalu vlastitoga ruralnog prostora uređenog na tradicionalan način? Premalo znamo o njemu. Mislimo da je manje vrijedan. Previše se teži pomodarstvu...

''Malo je zemalja, koje bi se mogle podičiti podnebljem, kao što je naše. Sasvim tim mi vidimo, da se kod nas cvieće slabo goji. Ako prispodobimo bogatstvo naše flore s onim Belgije; pa ako prispodobimo cvieće Belgije s našim, opazit ćemo veliku razliku. Mi nemožemo navesti na naše opravdanje ništa drugo, nego neznanje. Što se nebi moglo polučiti uz naše podnebne odnošaje? To je gotovo nevjerojatno! Sve ono bilje, koje po drugim zemljama primorano je, da čami u postavama (serra, glashaus), kod nas, malom iznimkom, uspjeva na prostom zraku. Mi bi mogli biti izgledom cieloj Evropi. Ali neznanje, neznanje nas sapinje, s toga gledajmo ga se otresti, proučavajuć knjige. U tu svrhu, evo vam i ja ovu nudjam.''
Biankini,P.L. (1888) O uzgoju i njegovanju cvieća, uresnog grmlja i  drveća. Senj

Ovo poučno predavanje moguće je organizirati i u Prilišću ukoliko bude zainteresiranih, a čitavu prezentaciju u Power Pointu zainteresirani mogu pogledati u našim prostorijama.

(2012-05-11, 00:57) NV